Kerpiç Yapılarda Uyulması Gereken Yapı Koşulları
Köyde diğer yapı türlerinde olduğu gibi kerpiç olarak yapılacak yapılar içinde Plansız Alanlar İmar yönetmeliğinin ilgili hükümleri geçerlidir. Köy yerleşik alan sınırları içersinde, kerpiç olarak yapacağınız yapının arsası için ilgili İl Özel idaresinden imar durumu başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. İmar durumu sonucunda yapı yapmanıza izin verilirse ve yapı yapacağınız arsa Köy yerleşik alanı içersinde yer alıyorsa “Muhtarlık İznine Tabi” olarak yapı ruhsatı ve yapı kullanma izin belgesi ‘ne gerek kalmadan inşaat yapabilirsiniz.
Tabi her durumda olduğu gibi yapacağınız yapının ilgili Deprem Yönetmeliği hükümlerine ve Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'ne uygun olarak inşa edilmesi elzemdir. Yapı projelerinin yukarıdaki yönetmeliğe uygun olarak Mimar ve Mühendisler tarafından çizilmiş olması ve yapacağınız yapının proje uygun olarak yapılması gerekmektedir. Peki Kerpiç yapı için hangi koşullar geçerlidir.
Kerpiç olarak Yapılacak Yapıda Uyulması gereken Koşullar Nelerdir
• Kerpiç duvarlı yığma binalar bütün deprem bölgelerinde, bodrum katı sayılmaksızın, en çok bir katlı yapılabilir.
• Kerpiç duvarlı yığma binalarda tek katın yüksekliği 2.70 m’den, eğer yapılmış ise bodrum kat yüksekliği 2.40 m’den daha çok olamaz
• Tüm taşıyıcı olan duvarlar planda kesinlikle üst üste gelecektir.
• Doğal taş taşıyıcı duvarlar, yığma binaların yalnızca bodrum ve zemin katlarında yapılabilir.
• Kerpiç duvarlı binalarda taşıyıcı dış duvarlar en az 1.5 , taşıyıcı iç duvarlar en az 1 kerpiç boyu kalınlığında olacaktır. Taşıyıcı duvarlarda kullanılacak kerpiç boyutları, mm olarak, 120×300×400 (ana) ve 120×190×400 (kuzu), ya da 120×250×300 (ana) ve 120×180×300 (kuzu) olacaktır
• Kerpiç duvarlı yığma binalarda desteklenmemiş duvar uzunluğu en fazla 4.5 m olacaktır.
• Bina köşesine en yakın pencere ya da kapı ile bina köşesi arasında bırakılacak dolu duvar parçasının plandaki uzunluğu Kerpiç duvarlı binalarda bütün deprem bölgelerinde bu miktar en az 1.0 m’dir. Bina köşeleri dışında pencere ve kapı boşlukları arasında kalan dolu duvar parçalarının plandaki uzunluğu Kerpiç duvarlı binalarda bütün deprem bölgelerinde bu miktar en az 1.0 m’dir.
• Kerpiç duvarlı binalarda pencere ve kapı boşluklarının her iki kenarına ikişer adet 0.10m×0.10m kesitinde ahşap dikmeler konulmuş ise iki boşluk arasındaki dolu duvar parçası 0.80 m olabilir. Bu ahşap dikmeler pencere alt ve üst ahşap hatıllarına bağlanacaktır.
• Bina köşeleri dışında, birbirini dik olarak kesen duvarların arakesitine en yakın pencere yada kapı boşluğu ile duvarların arakesiti arasında bırakılacak dolu duvar parçasının plandaki uzunluğu, tüm deprem bölgelerinde 0.50 m’den az olamaz. Boşlukların her iki kenarında 5.5.3’e göre kat yüksekliğince betonarme düşey hatıl varsa dolu duvar parçası 0.50 m’den az olabilir.
• Kerpiç duvarlı binalarda kapı boşlukları yatayda 1.0 m ’den, düşeyde 1.90 m’den; pencere boşlukları yatayda 0.90 m’den, düşeyde 1.20 m’den daha büyük olamaz.
• Kerpiç duvarlı binalarda kapı üst ve pencere üst ve altlarına ahşap lento yapılabilir. Ahşap lentolar ikişer adet 100 mm×100 mm kesitinde ahşap kadronla yapılacaktır. Ahşap lentoların duvarlara oturan kısımlarının her birinin uzunluğu 200mm’den az olmayacaktır.
• Kerpiç yığma duvarlarda ahşap hatıl yapılabilir. Ahşap hatıl için, 100 mm×100 mm kesitindeki iki adet kadron, dış yüzleri duvar iç ve dış yüzeyleri ile çakışacak aralıkta konulacaktır. Bu kadronlar boylamasına doğrultuda 500 mm’de bir 50 mm× 100 mm kesitinde dikine kadronlarla çivili olarak birleştirilecek ve araları taş kırıntıları ile doldurulacaktır.
• Kerpiç yığma binaların çatıları, dış duvarları en çok 500 mm aşacak biçimde saçaklı olarak ve olabildiğince hafif yapılacaktır. Birinci ve ikinci derece deprem bölgelerinde toprak dam yapılmayacaktır. Üçüncü ve dördüncü derece deprem bölgelerinde ise toprak damın toprak örtü kalınlığı 150 mm’den daha büyük olamaz. Kerpiç binaların çatıları ahşap makas, veya betonarme plak olarak yapılabilir.